Duona su kefyro raugu

Skani, minkšta, kvapni… Labai puiki duonelė su kefyro raugu. Nepavykti tiesiog negali!!!

Duonos kepimo procesas ilgas, bet tikrai verta pabandyti! Kefyro raugas turi pastovėti 3 paras. Užminkyta duonelė dar parą ir jau tuomet galima kepti 😉.

Tad jei norite šios gardžios duonelės sekmadienio pusryčiams pats laikas užmaišyti kefyro raugą. Taigi, antradienio vakare užmaišau raugą su kefyru ir palieku jį iki penktadienio vakaro. Penktadienį užminkau duonelę ir leidžiu jai pailsėti iki šeštadienio vakaro. Šeštadienį vakare kepu duonelę. Iškepusią duoną palieku atvėsti pravėrusi orkaitės dureles. O jau sekmadienį ryte galima ragauti.

Ingredientai

Reikės:

Raugui:

250g aukščiausios rūšies kvietinių miltu (arba speltos miltų)

400ml kefyro 2,5%

Duonai:

170g viso grūdo kvietinių miltų

130g viso grūdo ruginių miltų

2v/š skysto medaus

100g saulėgrąžų

50g moliūgų sėklų

1,5 v/š kmynų

2v/š viso grūdo avižinių dribsnių

1,5 v/š druskos

Kepimo popieriaus

Kepimo formos 30cm×11cm

Kaip gaminti:

Iš pradžių reikia pagaminti kefyro raugą:

tam reikalui 400ml kefyro 2,5% riebumo pilu į dubenį, beriu 250g aukščiausios rūšies kvietinių miltu (arba speltos) .

Viską gerai sumaišau šakute.

Dubenį uždengiu maistine plėvele, joje praduriu skylutes.

Uždengiu dubenį su būsimu raugu rankšluostėliu ir laikysiu 3 paras kambario temperatūroje.

Kad būtų paprasčiau – raugą sumaišau antradienį ir laikau iki penktadienio 😉.

Penktadienį procesas vyksta toliau:

į dubenį verčiu 170g viso grūdo kvietinių miltų 130g viso grūdo ruginių miltų.

Beriu 100g saulėgrąžų, 50g moliūgų sėklų, 1,5 v/š kmynų, 2v/š viso grūdo avižinių dribsnių, 1,5 v/š druskos – viską sumaišau.

Pilu 2v/š skysto medaus – vėl viską sumaišau.

Kuomet pasidaro sunku maišyti šaukštu, minkau tešlą rankomis. Ilgai minkyti nereikia, tešla greitai sulimpa į kamuoliuką. Viskas – tešla paruošta.

Į kepimo formą 30x11cm dydžio įtiesiu kepimo popierių.

Rankas sudrėkinu vandeniu ir dedu duonelės tešlą į kepimo formą. Rankomis spausdama – paskirstau tešlą kepimo formoje.

Uždengiu virtuviniu rankšluostėliu – paliksiu parą laiko pailsėti (kambario temperatūroje) – iki šeštadienio🙂.

Pagaliau šeštadienis – galima kepti duonelę. Duona šiek tiek pakilusi ir labai gardžiai kvepia…

Šaunu į neįkaitintą orkaitę. Kepsiu 180C ~50 – 55min.

Po 50 -55min orkaitę išjungiu, dureles praveriu ir leidžiu duonelei atvėsti.

Mmm… koks kvapas pasklido namuose…

Aš paliksiu duoną orkaitėje iki sekmadienio ryto. Kad ji visiškai atvėstu ir galima būtų drąsiai pjaustyti ir ragauti 😊.

Šią duona kepu jau ne pirmą kartą ir tikrai žinau, kad kepsiu dar, nes labai gardi!

Bandžiau eksperimentuoti, kepiau su džiovintais vaisiais ir riešutais. Buvo labai skanu 🙂.

Skanaus, jei kepsite!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat gali patikti