Gaminimo laikas: 20 minučių
O tai ką, lietuviško dubenėlio nebūna? 😊
Būna… dar ir kaip būna… 😉
Va tokį greitai sumečiau su visais lietuviškais ingredientais: perlinėm kruopom, burokėliais, morkom, kopūstais ir žinoma – šonine…
Labai smagiai jie visi susidraugavo tarpusavyje, todėl noriu su jumis pasidalinti šiuo paprastu, bet tikrai neprastu receptu!
O dėl perlinių kruopų, kad kiekvieną kartą nereikėtų virti – visuomet išverdu daugiau ir užšaldau šaldiklyje nedidelėmis porcijomis. Kuomet prireikia tik atšildau ir viskas 🙂.
Reikės:
6 šaukštų virtų perlinių kruopų (su druska)
Nedidelio svogūno
2 skiltelių česnako
Aliejaus kepimui
2 Šoninės juostelių (šalto rūkymo)
0,5 morkos
0,5 nevirto burokėlio
Saujelės šviežio kopūsto
Nedidelio rauginto agurko
Šaukštelio grietinės (nebūtinai)
Svogūnų laiškų
Ingredientai vienam sočiam dubenėliui 😉
Kaip gaminti:
Jei neturite virtų perlinių kruopų, pirmiausia reikėtų jas išvirti. Aš kruopas iš vakaro nuplaunu ir užpylusi vandeniu, palieku brinkti ~12val. Kitą dieną kruopas dar kartą nuplaunu, dedu į puodą, pilu didesnį kiekį vandens, beriu druskos ir verdu apie 40min.
Patiekalui reikės 6 šaukštų jau išvirtų (su druska) perlinių kruopų.
Susmulkinu, sutarkuoju daržoves kurių reikės patiekalui:
0,5 nedidelės morkos ir 0,5 nedidelio nevirto burokėlio sutarkuoju šiaudeliais, šviežią kopūstą supjaustau plonimis riekelėmis ar šiaudeliais, raugintą agurką supjautau plonomis juostelėmis – daržoves dedu į šalį jų prireiks vėliau.
Nulupu ir supjaustau kubeliais nedidelį svogūną.
Susmulkinu 2 skilteles česnako.
Į įkaitintą keptuvę pilu šiek tiek aliejaus.
Verčiu pjaustytą svogūną ir kepinu ~5min ant vidutinės ugnies (vis pamaišydama).
Po 5min į keptuvę dedu smulkintas česnako skilteles – pakepinu ~1min – ant vidutinės ugnies.
Dabar jau kruopų eilė 😉 į keptuvę dedu 6 šaukštus virtų perlinių kruopų (kruopos išvirtos pasūdytame vandenyje).
Pakepinu ~2min vis pamaišydama, ant vidutinės ugnies.
Tuomet kruopas mentele pastumiu į vieną keptuvės pusę.
Atlaisvintoje keptuvės pusėje kepinu šoninės riekeles. Šalto rūkymo šoninės juosteles dedu į keptuvę, apkepu iš abiejų pusių, kol apkeps (tai įvyksta labai greitai).
Viską sudėsiu į dubenėlį.
Kepintos, šiltos kruopos keliauja į dubenėlį pirmos.
Palei dubenėlio kraštą toliau dėlioju pasiruoštas daržoves: tarkuotos morkas, pjaustytą šviežią kopūstą, tarkuoto burokėlio šiaudelius, rauginto agurko juosteles.
Kepintas šoninės juosteles suvynioju (susuku į nedidelį ritinuką) ir dedu į dubenėlį prie perlinių kruopų.
Į dubenėlio vidurį dedu šaukštelį su kaupu grietinės (galima nedėti, jei nenorite ar nemėgstate).
Pabarstau pjaustytais svogūnų laiškais ir… vualia – lietuviškas dubenėlis laukia valgytojų 😉.
Skanaus!!!