Puikūs, skanūs virtinukai – pietums, o gal šventinei Kūčių vakarienei!
Labai geras dalykas yra tas, kad šį patiekalą galime pasiruošti iš anksto ir laikyti šaldymo kameroje. O staiga prireikus – 5 min ir šiltas maistas paruoštas 🙂
Visuomet stengiuosi virtinukų ar koldūnų gaminti didesnį kiekį, kad užtektų pavalgyti ir pasilikti kitiems kartams. Šį kartą prilipdžiau 60vnt 😉
Taigi, kviečiu – gaminti!!!
Reikės:
Įdarui:
350g pievagrybių
1 svogūno (100g)
1a/š persilado prieskonių
aliejaus kepimui
Virtinukų tešlai:
420g miltų (a.r.kvietiniai)
200ml vandens
3v/š aliejaus
1a/š druskos
Padažui:
2 -3 svogūnai (priklauso, kiek bus valgytojų)
1a/š persilado
aliejaus kepti
Šviežių svogūnų laiškų papuošimui
Kaip gaminti:
Svogūną ir 350g pievagrybių supjaustau kubeliais.
Į įkaitintą keptuvę pilu šiek tiek aliejaus ir verčiu pjaustytą svogūną. Kepinu ~2min ant vidutinės ugnies.
Tuomet į keptuvę prie svogūno keliauja pjaustyti pievagrybiai – kepinu ~5min.
Ant apkepusių pievagrybių ir svogūnų beriu 1 šaukštelį persilado prieskonių – viską dar pakepinu kelias minutes. Kai išgaruoja visas skystis – įdaras paruoštas.
Įdarą palieku atvėsti ir einu ruošti virtinių tešlos.
Į didesnį dubenį pilu 200ml vandens, beriu 1 šaukštelį druskos ir 3 šaukštus aliejaus – sumaišau.
Į dubenį su vandeniu per kelis kartus beriu ~420g miltų (naudojau aukščiausios rūšies).
Užminkau tešlą: kai pasidaro sunku minkyti dubenyje, verčiu tešlą ant stalo ir minkau tol, kol tešla nebelimpa prie rankų – miltų daugiau pilti nereikėtų, nebent tešla skysta ir stipriai limpa prie rankų. Nes ilgiau paminkius tešla tikrai nebelimpa prie rankų!
Kočėlą patepu aliejumi ir iš tešlos iškočioju ploną maždaug 32x50cm dydžio lakštą.
Imu stiklinę (~6cm skersmens). Stiklinės pagalba išspaudžiu apskritimus iš kurių gaminsiu virtinius.
Ant kiekvieno išspausto apskritimo dedu po nepilną šaukštelį pasiruošto pievagrybių įdaro.
Irrrr formuoju koldūnus… Apskritimą šiek tiek patempiu-padidinu rankomis ir lenkiu pusiau (įdaras turi likti viduryje), užspaudžiu kraštus ir sujungiu užspaustus kraštelius (nebūtina, bet man taip gražiau 🙂).
Taip sulipdau visus virtinius – man pavyko 60vnt!
Yra ką veikti, bet dėl rezultato verta pasistengti 😉 Galima ir į pagalbą šeimos narius ar draugus pasikviesti!!!
Į didesnį puodą pilu vandens, beriu druskos (pagal skonį). Puodą dedu ant viryklės ir kaitinu ant didelės ugnies, kol užvirs.
Virtinukus dedu į verdantį vandenį, ugnį sumažinu ir verdu ~3-5min. Kuomet virtinukai iškyla į vandens paviršių – jie “gatavi” 😊.
Kadangi šiuos virtinius dažniausiai gaminu Kūčioms, tai padažui kepinu svogūnus ir nereikia jokios grietinės, bet jei ruošite virtinius įprastai vakarienei ar pietums tuomet padažas – Jūsų pasirinkimas 😉.
Į įkaitintą keptuvę pilu aliejaus ir pakepinu kubeliais pjaustytus svogūnus. Kepinu ~5min ant vidutinės ugnies, kol svogūnai gražiai pagelsta. Baigiant kepti, beriu šaukštelį persilado prieskonių – sumaišau – padažas paruoštas.
Į lėkštę dedu virtus virtinukus, gausiai užpilu svogūnų padažo, beriu šiek tiek smulkintų svogūnų laiškų.
Labai skanu!!!
Ši virtinukų tešla labai elastinga, su ja labai malonu dirbti. O tinka ji ne tik šiems virtinukams, bet ir koldūnams su mėsa ar daržovėm.
Gero lipdymo!!! Skanių virtinių!!!