Cepelinai su mėsa

Gaminimo laikas: ~2 valandos

Cepelinai… Ar mėgstate? Ar dažnai gaminate?

Aš tai – kelis kartus per metus tikrai palepinu savo šeimyną naminiais cepelinais 😊.

Pagaminti tikrai nesudėtinga tik laiko reikia paskirti daugiau 😉. Bet tikrai verta, nes tokių, kokius pagaminsite namuose – niekur nenusipirksite!

Tad, gal kokį savaitgalį susigundysite pasigaminti cepelinų (didžkukulių) namuose?

Ingredientai

Reikės:

~5kg bulvių (pirkau “Vineta” veislės)

500g virtų bulvių

Druskos (~1,5 šaukštelio)

Marlės ar bulvių tarkio sunkimo maišelio

Įdarui:

~800g maltos mėsos (jautiena + kiauliena)

Svogūno

3 skiltelių česnako

Druskos

Pipirų

Padažui:

300g svogūnų

200g šoninės karšto rūkymo

Aliejaus

Grietinės

Sulipdžiau 15 nemažų didžkukulių 😉

Kaip gaminti:

Nulupu nuplaunu ir išverdu 5-6 vidutines bulves (500-600g). Išvirusias bulves nusunkiu ir sutrinu bulvių trintuve. Sutrintas bulves palieku atvėsti.

Nežinau kaip Jums, bet man bulvių skutimas yra pats nemaloniausias darbas cepelinų gaminime 😊. Todėl visada pasikviečiu pagalbininkų šiam darbeliui…

Tai va, su kompanija nulupame ir nuplauname ~5kg bulvių.

Bulves sutarkuoju bulvine elektrine tarka.

Paimu didesnį gabalėlį marlės, perlenkiu jį pusiau (sunksiu bulves per dvigubą marlės audinį). Galima naudoti cepelinmaišį šitam reikalui, bet aš tokio neturiu, tai labai tiko ir marlė.

Marlės gabalą kloju ant gilesnio dubens, dedu kelias saujas bulvių tarkio ir nusunkiu skystį. Labai sausai išsunkti nereikia, bet ir skysčio daug palikti nereikėtų.

Išsunktą bulvių tarkį verčiu į tuščią didesnį dubenį.

Taip nusunkiu visas sutarkuotas bulves.

Skystį nuo bulvių palieku 5-10min pastovėti. Po 5-10min nupylus skystį ant dubens dugno bus nusėdęs krakmolas. Šį krakmolą dedu ant nusunktų bulvių tarkio.

500g virtų trintų bulvių keliauja į dubenį su bulvių tarkiu ir krakmolu.

Beriu druskos ~1,5 šaukštelio (jei mėgstate sūriau dėkite šiek tiek daugiau).

Viską gerai sumaišau – ranka.

Bulvių masė paruošta!!!

Paruošiu mėsos įdarą:

800g maltos mėsos verčiu į dubenį (naudojau 400g jautienos ir 400g kiaulienos).

Prie mėsos verčiu kubeliais pjaustytą svogūną ir smulkintas 3 skilteles česnako.

Beriu druskos, pipirų.

Viską sumaišau – mėsos įdaras paruoštas.

Į du didesnius puodus pilu vandens (vandens pilu mažiau ne pusę puodo), beriu druskos (maždaug po šaukštą).

Dedu puodus ant viryklės ir laukiu, kol užvirs.

Kol užvirs vanduo bandysiu sulipdyti cepelinus 😉.

Semiu saują bulvių masės iš jos išploju ant delno maždaug 1cm storio blyną.

Saujelę mėsos įdaro suspaudžiu į pailgą kamuolėlį ir dedu ant ant bulvių blyno. Bulvių blyno kraštais užkloju mėsą, suspaudžiu ir užlyginu sujungimą. Švelniai sukioju kamuolėlį tarp rankų, kol suformuoju pailgą, gražų, lygų cepeliną. Cepeliną dedu ant stalo.

Taip sulipdžiau 15 nemažų didžkukulių (koks juokingas man tas pavadinimas 😀).

Galima pasiruošti mėsos ir bulvių tešlos kamuolėlius iš anksto ir po to tik imti ir formuoti cepelinus, taip lengviau paskirstyti, kad mėsos užtektų bulvių masei. Bet čia jau kaip kam patogiau!

Į užvirusį vandenį sudedu cepelinus. Puodą pasukioju ir kuomet puodas su cepelinais pradeda burbuliuoti, ugnį sumažinu, pusiau uždengiu dantį.

Laikas nuo laiko pamaišant, cepelinus virsiu ~25-30min (priklauso nuo cepelinų dydžio).

Kol verda cepelinai paruošiu spirgučių padažą:

Į įkaitintą keptuvę pilu šiek tiek aliejaus.

Verčiu 300g kubeliais pjaustytų svogūnų – pakepinu ~3min ant vidutinės ugnies.

Tuomet prie svogūnų dedu 200g kubeliais pjaustytos karšto rūkymo šoninės – kepinu dar ~10min ant vidutinės ugnies.

Išvirusius cepelinus dedu į lėkštę, užpilu spirgučių padažo, dedu šaukštą grietinės… Vajej kaip gardu….

Pabandykit!!! Paragaukit!!! Tikrai patiks!!!

Skanaus 😊

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat gali patikti