Labai lengvai ir greitai pagaminama – ruginė duonelė – be raugo ir be mielių 😉
Duoną kepiau su saulėgrąžom ir moliūgo sėklom, bet galima ir be jų 😉 O jei mėgstate dž.vaisius ir riešutus, drąsiai dėkite – labai tinka 👍
Duonelę kepu 150C įkaitintoje orkaitėje ~2 val, tuomet praveriu orkaitės dureles ir leidžiu duonelei atvėsti. Pjaustau tik visai atvėsusią!!!
Svarbu:
Soda turi gerai nusigesinti.
Pagaminta tešla turi būti tiršta, bet puri.
Reikės:
900ml kefyro (riebumas nesvarbu)
2a/š sodos
1a/š druskos
3a/š cukraus
2a/š kmynų
3v/š kviečių sėlenų
3v/š avižinių dribsnių (viso grūdo)
500g viso grūdo ruginių miltų
200g saulėgrąžų (moliūgo sėklų, dž.vaisių ar riešutų)
kepimo forma 30x11cm dydžio
Kai gaminti:
Į dubenį pilu 900ml (2,5%) kefyro, beriu 2 šaukštelius sodos – labai gerai sumaišau. Dėl sodos – masė turi pradėti šiek tiek “burbuliuoti”. Šis etapas labai svarbus, nes jei soda nesuveiks, duonelė neiškils ir neiškeps!!!
Palieku dubenį 10min pailsėti.
Tuomet į dubenį beriu šaukštelį druskos, 3 šaukštelius cukraus, 2 šaukštelius kmynų, 3 šaukštus kviečių sėlenų, 3 šaukštus viso grūdo avižinių dribsnių.
Viską gerai sumaišau ir masę vėl palieku 20min pailsėti.
Po 20min į dubenį verčiu 500g viso grūdo ruginių miltų, 200g saulėgrąžų (galima dėti ir džiovintų vaisių ar riešutų) – labai gerai sumaišau!
Į kepimo formą 11x30cm dydžio įtiesiu kepimo popierių.
Paruoštą tešlą sudedu į kepimo formą.
Spaudžiant sulyginu mentele duonelės paviršių.
Kepsiu įkaitintoje 150C orkaitėje ~2val.
Po 2val orkaitės dureles praveriu ir leidžiu duonelei visiškai atvėsti. Atvėsusią duoną išimu iš orkaitės. Tik tuomet pjaustau!
Skanaus!!!