Ar vis dar galvojate, kad pagaminti tortą namuose – misija neįmanoma? 🙂
Aš taip irgi kažkada galvojau…
Bet jei nors kartą išsikepsite tortą namuose – tikrai daugiau nenorėsite pirkti parduotuvėje!
Na ir kas, kad ne toks lygus ir papuošimas gal ne toks dailus, o gal visai be papuošimo 😉, bet pagamintas iš natūralių pažįstamų produktų – su meile ir geromis mintimis.
Daugelis sutiks – naminiai tortai patys geriausi, gražiausi ir skaniausi…
Pabandykit!!!
Reikės:
Biskvitams:
2 kiaušinių
190g cukraus
180g skysto medaus
200g grietinės 30%
250g miltų
30g kepimo miltelių
Kepimo formos 22cm skersmens
Kremui:
300g grietinės 30%
500g grietinėlės 35%
150g cukraus
1 citrinos sulčių
50g graikinių riešutų
Papuošimui:
50g juodojo šokolado
30g sviesto
kelių braškių, morengų …
Kaip gaminti:
Kepu biskvitus:
Į dubenį įmušu 2 kiaušinius, beriu 190g cukraus, pilu 180g skysto medaus, dedu 200g grietinės (naudojau 30%) ir įsijoju 250g miltų sumaišytų su 30g kepimo miltelių.
Viską suplaku mikseriu iki vientisos masės!
Palieku suplaktą masę apie 30min pailsėti. Šis žingsnis nebūtinas, bet rekomenduotinas 😉.
Į kepimo skardą įtiesiu kepimo popierių, dedu torto kepimo formą (22cm) atsegamais kraštais be dugno (galima ir su dugnu tik tuomet kepimo popierių reikėtų įkloti į kepimo formos dugną).
Pilu pusę biskvitinės tešlos masės į kepimo skardą. Tolygiai paskirstau!!!
Kepsiu įkaitintoje orkaitėje 180C ~20min – viršus apačia be vėjelio.
Gražiai įrudusį biskvitą traukiu lauk iš orkaitės, apipjaunu peiliu palei torto formos kraštą ir nuėmusi formos kraštą, perkeliu medaus biskvitą ant stalo atvėsti.
Taip pat iškepu antrąjį biskvitą iš likusios tešlos.
Jei turite orkaitę su vėjelio funkciją ir dvi torto formeles – galima kepti iš karto du biskvitus įkaitintoje 180C karštumo orkaitėje su vėjelio funkcija🙂.
Biskvitai iškepti – beliko palaukti, kol jie visiškai atvės.
Aš dažniausiai biskvitus tortui išsikepu dieną ar kelios dienos prieš gaminant tortuką.
Pasiruošiu kremą:
Į dubenį ar mikserio indą pilu 500ml grietinėlės 35%, dedu 300g grietinės 30%, beriu 150g cukraus, pilu išspaustos citrinos sultis.
Suplaku mikseriu iki kol masė sutirštėja 😉. Kremas nebus standus, bet tirštas turi būti, gali pasirodyti šiek tiek per skystas, bet nesijaudinkite jis toks ir turi būti – geriau susigers ir susijungs su biskvitais.
Kelis šaukštus (5-6) kremo atidedu tortui aptepti.
Pjaunu biskvitus išilgai pusiau, bus 4 medaus biskvitai.
Dedu vieną perpjautą biskvito lakštą į torto lėkštę ar padėklą.
Ant viršaus kraunu kelis šaukštus grietinės – grietinėlės kremo (reikėtų paskirstyti taip, kad kremo užtektų 3 pertepimams).
Kremą tolygiai paskirstau ant biskvito lakšto.
Beriu šiek tiek smulkintų graikinių riešutų.
Uždengiu kremą ir riešutus antruoju medaus biskvitu. Šiek tiek lengvai paspaudžiu rankomis.
Dabar vėl kremo eilė – kelis šaukštus kremo dedu ant biskvito ir tolygiai paskirstau, beriu šiek tiek graikinių smulkintų riešutų.
Dedu trečiąjį biskvitą – ant jo sudedu likusį grietinėlės kremą – tolygiai jį paskirstau, beriu saujelę smulkintų graikinių riešutų.
Na ir dabar paskutiniojo ketvirtojo biskvito eilė.
Uždedu ketvirtą biskvitą, lengvai paspaudžiu rankomis.
Tortukas sulipdytas😊!
Jei norite ir mėgstate į tortuko sluoksnius galima įdėti uogų, vaisių arba ant biskvito užtepti rūgštesnės (spanguolių ar juodųjų serbentų uogienės) – bet aš šį kartą paprastai tik su riešutais.
Viršutinį (tik viršutinį) biskvitą sulaistau keliais šaukštais citrinų – vandens sirupu (sumaišau kelis šaukštus citrinos sulčių ir mažiau nei pusę puodelio vandens).
Peiliu palyginu tortuko šonus ir nešu tortuką poilsiauti į šaldytuvą mažiausiai 6val – kuo ilgiau, tuo geriau😉.
Pasiilsėjusį ir susistovėjusį tortuką galima puošti.
Aptepu tortą atidėtais keliais šaukštai kremo.
Garų vonelėje išlydau ir sumaišau 50g juodojo šokolado ir 30g sviesto – bus skystoka masė šokoladiniams nubėgimams.
Supilu išlydytą šokolado – sviesto masę į maišelį, nukepu maišelio kampelį (kad būtų maža skylutė).
Pilu spausdama šokoladinę masę ant viso torto krašto aplinkui – taip – kad šokolado perteklius gražiai nubėgtų žemyn.
Šokoladiniai nubėgimai padaryti 😊.
Ant tortuko krašto išdėlioju pjaustytas braškes, užmetu kelis morengiukus ir apibarstau cukriniais ir šokoladiniais akmenėliais – TORTAS papuoštas!!!
Bet tikrai galima apsieiti ir su paprastesniu papuošimu arba visai be jo – juk skonis dėl papuošimo tikrai nepasikeis 😉…
Skanaus!!!