Gaminimo laikas: 15min be kepimo
Baisiai gardus… Purus ir minkštas kaip debesėlis, kvapnus ir nesudėtingai pagaminamas varškės apkepas!!!
Pagardinau šį apkepą avietėmis (tinka ir kitokios uogos), bet ne kartą esu kepusi visai be uogų. Tad, galiu pasakyti – labai skanu su avietėm, bet ir be uogų skonis – nuostabus😉.
Jokių paslapčių – svarbiausia – gerai suplakti baltymus ir sutrinti blenderiu varškę.
Reikės:
5 kiaušinių
500g varškės 9%
100g lydyto sviesto
100g manų kruopų
100g cukraus
100ml pieno
1 šaukštelio vanilinio cukraus
0,5 šaukštelio druskos
200g aviečių (atitirpintos arba šviežios)
Kepimo formos 21cm skersmens
Cukraus pudros
Kaip gaminti:
Pirmiausia 5 kiaušinių baltymus atskiriu nuo trynių. Baltymus dedu į mažesnį dubenį, trynius į didesnį.
Baltymus dedu į šalį, juos plaksiu vėliau.
Į dubenį su tryniais dedu 500g varškės 9%. Galima naudoti kreminę varškę – tuomet ir blenderio nereikės 😉.
Prie trynių ir varškės pilu 100g lydyto sviesto, beriu 100g manų kruopų, 100g cukraus, šaukštelį vanilinio cukraus ir pilu 100ml pieno.
Viską sutrinu blenderiu iki vientisos masės.
Dubenį su sutrinta mase dedu į šalį, plaksiu baltymus.
Į dubenį su baltymais beriu 0,5 šaukštelio druskos.
Suplaku baltymus mikseriu iki standumo – maždaug 2-3min.
Dedu kelis šaukštus suplaktų baltymų masės į trynių ir varškės masės dubenį, atsargiai sumaišau – stengiuosi maišyti viena kryptimi. Išmaišius dedu dar kelis šaukštus baltymų ir vėl atsargiai maišau – taip lėtai sujungiu abi mases.
Tuomet 200g aviečių dedu į bendrą dubenį ir sumaišau. Avietes naudojau šaldytas – tik prieš dėdama į masę jas atitirpinau. Galima naudoti ir kitokias uogas – tik jei naudojate šaldytas patarčiau jas, prieš dedant į varškės masę, atitirpinti ir nupilti skystį. O jei uogos šviežios, jas reikia tik nuplauti😉.
Apkepą kepsiu 21cm skersmens kepimo formoje atsegamais kraštais – tinka ir kitoks kepimo indas.
Kepimo formą dedu į kepimo skardą, įtiesiu kepimo popierių.
Supilu visą paruoštą masę į kepimo formą, sulyginu paviršių.
Kepsiu įkaitintoje orkaitėje 180C ~50min – viršus apačia be vėjelio.
Kuomet apkepas pakyla ir gražiai apkepa – jis bus iškepęs.
Traukiu lauk iš orkaitės iškepusį varškės apkepą ir palieku šiek tiek atvėsti.
Neišsigąskite kepdamas apkepas stipriai pakyla po to šiek tiek nusileidžia – taip ir turi būti – nes tai varškės apkepas, o ne biskvitas 😊. Dėl to kepu apkepą mažesnėje kepimo formoje, kad būtų aukštesnis.
Šiek tiek pravėsusį apkepą “išlaisvinu” iš kepimo skardos.
Apibarstau cukraus pudra (nebūtinai).
Nešu ragauti, skanauti – laukia daug valgytojų😀.
Valgėme su trintomis uogomis ir graikišku jogurtu – buvo labai gardu!!!
Skanaus…