Velykų pyragas -Velykų boba

Velykos jau sekmadienį!!! Gal dar nepavėlavau su šiuo Velykiniu receptu 😊?

Ir jei dar nenusprendėte, ką gaminti Velykoms – skubu pasidalinti – NUOSTABAUS Velykų pyrago (Velykų bobos) receptu!!!

Labai gardus, purus, minkštas ir aromatingas mielinis Velykų pyragas!!! Nustebins ir nudžiugins Jus, Jūsų šeimą, o svečiai tikrai paprašys recepto 😉 Pyragas lengvai pjaustosi, netrupa, nebyra. Bet pjaustyti jo nebūtina, galima tiesiog laužyti ir valgyti plėšant rankomis! Mums taip dar skaniau 😄. Minkšti pyrago gabalėliai tiesiog tirpsta burnoje. Su balinta kava, arbata ar pienu…mmm…baisiai skanu…

Ingredientai

Reikės:

300ml šilto pieno

11g sausų mielių

650g miltų

100g cukraus

1 šaukštelio vanilinio cukraus

0,5 šaukštelio druskos

70ml aliejaus

1 kiaušinio

50g aguonų

100g razinų

40g migdolų riekelių

120g sviesto (lydyto)

1 kiaušinio pyragui aptepti

Cukraus pudros

Kepimo forma 28cm skersmens

Pagal šį receptą mielinė tešla užminkoma labai greitai – kelios minutės ir tešla paruošta. Labai elastinga, maloni, nelimpa nei prie rankų, nei prie stalo! Paruošti šį pyragą visai nesudėtinga! Laiko šiek tiek reikia, bet kitaip ir būti negali, nes mielinei tešlai reikia laiko pakilti.

Jei negaminote mielinio Velykų pyrago – pabandykite – nenusivilsite!!!

Kaip gaminti:

Į didesnį dubenį pilu 300ml šilto pieno, beriu 11g sausų mielių – sumaišau.

Tuomet į dubenį beriu 1 šaukštelį vanilinio cukraus, 100g cukraus, pilu 70ml aliejaus ir įmušu kiaušinį – viską sumaišau.

Beriu 0,5 šaukštelio druskos – vėl sumaišau.

650g miltų verčiu į skystą masę ir užminkau tešlą – ilgai minkyti nereikia – tik kol tešla sulimpa į kamuolėlį.

Užminkytą tešlos kamuoliuką dedu ant aliejumi sutepto stalo ir dar minkau tešlą ~3min. Tešla turi tapti elastinga ir nelipti nei prie rankų, nei prie stalo.

Tuomet švarų didesnį dubenį patepu aliejumi ir dedu į jį užminkytą tešlą.

Dubenį su tešla uždengiu rankšluosčiu ir palieku ~1val pakilti.

Po valandos verčiu tešlą ant stalo šiek tiek paminkau ir supjaustau į 8 dalis.

Iš kiekvieno tešlos gabalėlio suformuoju rutuliukus ir uždengiu rankšluosčiu.

Kočėlą patepu aliejumi.

Imu vieną rutuliuką tešlos ir iškočioju maždaug 26x33cm dydžio lakštą (galima šiek tiek pakočioti ir patemti lakštą rankomis). Aš kočiojau ant silikoninio kilimėlio, prie jo tešla nelimpa, jei tokio neturite – sutepkite stalą šlakeliu aliejaus – miltų nereikia.

Iškočiotą lakštą sutepu 2 šaukštais lydyto sviesto.

Ant viso lakšto paviršiaus beriu 1,5 šaukštelio aguonų, saujelę razinų, šiek tiek migdolų plokštelių. Aguonas, razinas ir migdolų plokšteles tik nuploviau šaltu vandeniu ir nusausinau – plikyti ar mirkyti nereikia!

Tuomet suvynioju vyniotinį, užspaudžiu kraštelį ir galus.

Pjaunu susuktą vyniotinį išilgai pusiau, viso perpjauti nereikia!!! Palieku viršuje neperpjautą ~2cm vyniotinio.

Supinu perpjautas juosteles į kaselę ir užspaudžiu galus.

Pradedant nuo užspausto kasos galo susuku kasą į “sraigę”, sukant, prapjovimas turi būti viršuje. Kasos viršų (tas kuris buvo neperpjautas) užlenkiu į apačią.

Taip suformuoju 8 bandeles “rožytes”.

Imu kepimo formą 28cm skersmens atsegamais kraštais (tinka ir kitoks kepimo indas) įkloju kepimo popierių.

Sudedu visas suformuotas rožytes ratu prie formos krašto.

Į vidurį dedu sulankstytos folijos kamuoliuką apsuktą kepimo popieriumi, kad kepant pyragas nesuliptų ir liktų skylė. (Galima įdėti tuščią metalinę skardinę apsuktą kepimo popieriumi).

Uždengiu būsimą pyragą rankšluosčiu ir palieku ~20min pakilti.

Dubenėlyje suplaku kiaušinį.

Aptepu suplaktu kiaušiniu pakilusį pyragą.

Šaunu į neįkaitintą orkaitę, kepsiu 180C ~30min viršus apačia be vėjelio.

Po 30min pyragą uždengiu kepimo popieriumi ir kepsiu dar~15min.

Iškeptą pyragą išimu ir kepimo formos (laukti, kol atvės nebūtina😉).

Pabarstau cukraus pudra.

Labai gardus šiltas ir atvėsęs!!!

Skanaus 😋

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat gali patikti