Gaminimo laikas: 25 minutės be laukimo
Noriu su jumis pasidalinti labai paprastu, greitu ir svarbiausia natūraliu kiaušinių marginimo būdu. Viskas, ko reikia – raudonasis (mėlynasis) kopūstas.
Pasirodo be to, kad raudonasis kopūstas pilnas visokeriopo gėrio ir yra labai naudingas mūsų organizmui, jis gali puikiai nudažyti margučius 😉.
Tad jei dar nesugalvojote, kaip dažysite kiaušinius – pabandykite nors vieną iš mano siūlomų būdų 🙂.
Reikės:
1 būdas:
~800g raudonojo kopūsto
1 litro vandens
2 būdas:
~800g raudonojo kopūsto
Saujos svogūnų lukštų
1 litro vandens
1 šaukšto sodos
Kaip dažyti:
Dažysiu kiaušinius dviem būdais: tik su raudonuoju kopūstu, kitas būdas: su raudonuoju kopūstu, svogūnų lukštais ir soda.
Raudonąjį kopūstą (~1,6kg) pjaunu pusiau.
Viena pusė vienam dažymo būdui, kita pusė kitam 😉.
Vieną pusę kopūsto pjaunu dar per pusę ir supjaustau nestoromis riekelėmis (supjaustymo būdas nėra svarbus 🙂).
Supjaustytą kopūstą verčiu į didesnį puodą.
Užpilu 1 litrą vandens.
Puodą nešu ant viryklės – verdu ~15min.
Kitam dažymui, kitą kopūsto pusę supjaustau taip pat (nestoromis riekelėmis).
Supjaustytą kopūstą dedu į didesnį puodą.
Prie kopūsto dedu saują svogūnų lukštų.
Užpilu 1 litru vandens.
Puodą nešu ant viryklės – virsiu ~15min.
Kol verda puodai su kopūstais išvirsiu 10 baltų kiaušinių (arba tiek kiek reikia).
Po 15min, kuomet verdamas kopūstas suminkštėja, puodus išjungiu.
Į puodą, kuriame virė tik raudonojo kopūsto riekelės, dedu virtus kiaušinius. Stengiuosi, kad kiaušiniai panirtų į vandenį ir pasislėptų po kopūstais.
Puodą uždengiu laikau 4-5val arba kol visiškai atvės 😉.
Į kitą puodą kuriame virė raudonasis kopūstas ir svogūnų lukštai dedu šaukštą sodos. Čia padariau klaidą, nes sodą reikėjo dėti į pravėsusį skystį. Man įdėjus į karštą, soda pradėjo putoti ir šiek tiek skysčio išbėgo, bet nieko baisaus. Žalsvas skystis lengvai nusivalo 🙂.
Tuomet į puodą dedu virtus kiaušinius. Kiaušinius patogiai “įtaisau” tarp kopūsto ir lukštų.
Puodą uždengiu, palieku 4-5val.
Jei laikysite ilgiau nieko baisaus – spalvos bus dar sodresnės.
Po 4-5val kiaušinius traukiu lauk iš puodų.
Dedu ant popierinės servetėlės ir laukiu, kol nudžius arba švelniai nusausinu servetėle.
Kiaušiniai jau ir taip gražūs, bet kad būtų blizgūs – sausus kiaušinius patepu šlakeliu aliejaus.
Tai štai taip, paprastai, natūraliomis priemonėmis, galima nuspalvinti velykinius margučius.
Daugiau natūralių kiaušinių marginimo būdų rasite čia: https://www.maistomegeja.lt/kiausiniu-marginimas-svogunu-lukstais/
arba čia: https://www.maistomegeja.lt/marmuriniai-marguciai/
dar vienas dažymo būdas: https://www.maistomegeja.lt/velykiniai-marguciai-dazyti-naturaliomis-priemonemis-%f0%9f%98%89/
Gero laiko dažant kiaušinius 😉…