Sulaukiau ne vieno prašymo pagaminti želė tortuką su vaisiais ir grietinėle. Tai pagaliau, ta diena atėjo ir želė tortukas jau čia 😉 Tikiuosi pasigaminsite, paragausite ir įvertinsite – mums patiko labai!
Gaivus, švelnus, tirpstantis burnoje, šiek tiek drebantis 😊 ir labai skanus.
Pagaminti šį tortuką nesudėtinga – tik reikia turėti šiek tiek kantrybės laukiant, kol želė sluoksniai sustings 😉
Želė tortuką gaminau iš trijų sluoksnių – vyšnių želė – grietinėlės – citrinų želė.
Reikės:
1 pak. vyšnių želė (80g)
350ml vandens
1 pak. citrinų želė (80g)
350ml vandens
20g želatinos (~1.5v/š)
100ml vandens (virinto atvėsinto)
400ml grietinėlės 18% (gali būti riebesnė)
50g cukraus
apelsino
banano
saujos vynuogių
Aliejaus formai patepti
🥄Svarbu palaukti, kol vienas sluoksnis sustings ir tik tada ant viršaus pilti kitą sluoksnį. Pilti reikia su didesniu šaukštu ar samčiu, o pilamas sluoksnis turi būti kambario temperatūros, nes kitaip sluoksniai susimaišys.
🥄Jei atsitiko taip, kad belaukiant, kol sustings vienas sluoksnis pasiruošta želė ar grietinėlė sustingo, nieko baisaus 😉 sustingusį sluoksnį reikia šiek tiek pašildyti garų vonelėje, kol jis taps vėl skystas ir jau tuomet užpilti.
Želė šiam tortui gali būti įvairių skonių, kokius tik mėgstate. Grietinėlę rinkausi 18% – norėjau liesiau 😊, bet tinka ir riebesnė ar dar liesesnė.
Vaisiai tinka visi išskyrus – KIVI ir šviežią ANANASĄ, nes su jais želė nesustingsta❗
Kaip gaminti:
Į dubenį beriu 80g vyšnių želė ir užpilu karštu (verdančiu) 350ml vandeniu. Maišau, kol želė ištirpsta ir palieku atvėsti.
Supjaustau apelsiną plonomis riekelėmis, pasiruošiu vynuoges, kurias dėsiu į želė.
Formą į kurią gaminsiu želė patepu šlakeliu aliejaus.
Ant formos dugno išdėlioju vaisius (kaip dėliojau vaisius galite pažiūrėti video recepte), bet jokios taisyklės nėra dėliojame kaip gražiau 😉
Tuomet ant vaisių su dideliu šaukštu ar samčiu pilu atvėsusią vyšnių želė. Pilti reikia atsargiai, kad vaisiai neišplauktų.
Formą dedu į šaldytuvą ir laukiu, kol sustings.
Kol stingsta vyšnių želė pasiruošiu grietinėlę: į dubenėlį beriu 20g želatinos ir maišant užpilu 100ml atvėsinto virinto vandens. Palieku apie 15min, kad išbrinktų.
Išbrinkusią želatiną verčiu į didesnį dubenį (kad į jį dar tilptų cukrus ir grietinėlė) ir ištirpinu garų vonelėje. Kai želatina ištirpsta beriu 50g cukraus ir kelias minutes pamaišau. Maišant supilu 400ml grietinėlės 18% (galima riebesnės).
Ugnį išjungiu, maišau grietinėlę, kol cukrus ištirpsta. Tuomet nuimu nuo garų vonelės ir palieku atvėsti.
Kambario temperatūros grietinėlę samčiu atsargiai pilu ant sustingusios vyšnių želė. Ir dedu į šaldytuvą sustingti.
Kol grietinėlė stingsta paruošiu citrinų želė: į dubenį beriu citrinų želė 80g ir užpilu 350ml karšto virinto vandens. Maišau, kol želė ištirpsta ir palieku atvėsti.
Kambario temperatūros citrinų želė samčiu atsargiai pilu ant sustingusios grietinėlės. Į citrinų želė dar dedu pjaustyto banano (įspaudžiu banano riekeles į želė, kad būtų apsemtos).
Formą uždengiu dangčiu ar maistine plėvele ir laikau šaldytuve per naktį.
Kitą dieną želė tortukas gali drąsiai keliauti ant vaišių stalo 😉
Skanaus!!!