Gaminimo laikas: 20 minučių be kildinimo ir kepimo
Kokios Kūčios be kūčiukų? Tai juk tradicinis lietuvių Kūčių vakarienės patiekalas 😉 Kas gali būti gardžiau už kūčiukus su spanguolių kisieliumi ar aguonpieniu? Man skaniausi nedideli ir traškūs – išmirkę spanguolių kisieliuje! Tokius visuomet ir gaminu.
Šį kartą, kūčiukus kepiau su viso grūdo miltais, norėjau šeimą palepinti sveikesniais kūčiukais 😊 per daug nesitikėjau, bet galiu pasakyti, kad “sveikuoliai” išgaravo nesulaukę švenčių!
Todėl artėjant šventėms dar reikės kepti 😉
Reikės:
500g viso grūdo kvietinių miltų
250ml drungno vandens
1a/š sausų mielių
60g cukraus
2a/š vanilinio cukraus
0,5a/š druskos
3v/š aguonų
70ml aliejaus
Kaip gaminti:
Į dubenį pilu 250ml drungno vandens, beriu 1 šaukštelį sausų mielių ir 60g cukraus – viską gerai sumaišau.
Dar į dubenį keliauja :
2 šaukšteliai vanilinio cukraus,
0,5 šaukštelio druskos,
3 šaukštai aguonų,
70ml aliejaus – vėl sumaišau.
Tuomet verčiu 500g viso grūdo dalių kvietinių miltų ir užminkau tešlą.
Dubenį su užminkyta tešla uždengiu rankšluosčiu ir palieku 1-2val pakilti.
Kuomet tešla pakyla, galima lipdyti kūčiukus 😉.
Tešlą iš dubenio verčiu ant stalo, lengvai paminkau ir padalinu į keturias dalis – suformuoju keturis kamuoliukus.
Iš kiekvieno kamuoliuko suformuoju ilgus, plonus volelius (maždaug 1cm skersmens) ir supjaustau juos 1cm pločio gabalėliais.
Taip supjaustau visus volelius – bus DAUG kūčiukų 😊.
Pasiruoštus kūčiukus dedu į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, palikdama tarpelius, kad kepdami ir kildami kūčiukai nesuliptų.
Kepsiu įkaitintoje 200C orkaitėje ~7min, viršus apačia be vėjelio.
Gardūs ir kiek kitokie šie kūčiukai, bet mano šeimai patiko labai!!!
O jei norite išsikepti tradicinių kūčiukų, jų receptą rasite čia: https://www.maistomegeja.lt/kuciukai/
Skanaus ir gražaus švenčių laukimo!!!